Turbó elektronika: információk a turbófeltöltőről

2019. Április 23. Kedd - Béla

TURBÓSzerviz - Felcsiki Kft.
1097 Budapest, Hentes utca 17.

Tel.: 216-kattintson
Tel./Fax: 216-kattintson
Mobil: 06-20-978-kattintson

Turbó elektronika: ismerd meg jobban a turbófeltöltőt!

Turbó elektronika információk a turbófeltöltőről

A turbófeltöltő egy igazán bonyolult és kiszámíthatatlan szerkezet, így nem árt néhány fontos információt megtudnod a működéséről és az idő előtt meghibásodásának lehetőségeiről. 


Turbó elektronika: mit lehet tudni a turbófeltöltőről? 

Egyre több és több autóba kerül bele gyárilag egy úgynevezett szuperfeltöltő, vagy egy szuperfeltöltő, amelyek képesek nagyobb teljesítményt kihozni a motorokból, méghozzá gazdaságosabb fogyasztással. Ez azonban önmagában még nem mond sokat – mi is egész pontosan egy turbófeltöltő? Mi a helyzet a szuperfeltöltéssel? Kezdjük is!

 

Turbó elektronika: az alapok

A benzinmotorok levegő és üzemanyag elégetésével működnek – egy egységnyi benzin elégetése mellé nagyjából 14,7 egységnyi levegő elégetése szükséges. A motorok ezt a levegőt és üzemanyagot a dugattyúk lefelé irányuló mozgásának segítségével veszik fel.

 

Ha valami okból a motorba több levegő jutna be, akkor annyival több üzemanyag is felhasználható lenne, ami nagyobb robbanást, és ezzel nagyobb teljesítményt eredményezne. A levegő motorba való bevezetését hívjuk kényszer-indukciónak, vagy szuperfeltöltésnek.

 

Turbó elektronika: a szuperfeltöltők

Habár a szuperfeltöltésnek többféle formája is van, a „szuperfeltöltő” kifejezés általában egy nagy térfogatú pumpára utal, ami közvetlenül a motorhoz kapcsolódik, vagy fogaskerekekkel, vagy szíjjal. Mivel a szuperfeltöltőt a motor mozgatja, azonnali boostot biztosít, azonban folyamatos mozgatásához a motornak plusz erőkifejtésre van szüksége.

 

Turbó elektronika: a turbófeltöltők

A turbófeltöltő egy kipufogó által működtetett légpumpa, amiben egy pár turbinakerék található, amelyek egy tengelyen helyezkednek el. Az egyik turbina a kipufogócsatornában helyezkedik el – amikor a motor felpörög, a kipufogógáz megpörgeti azt. Ez megpörgeti a második turbinát, ami a levegőbeszívó rendszer része, és ami így plusz levegőt vezet a motorba, mintha csak egy pumpa lenne.

 

A boost kifejtéséhez a motornak folyamatosan keményen kell dolgoznia azon, hogy elegendő kipufogónyomást keltsen a turbófeltöltő megpörgetéséhez. Ez egy úgynevezett „turbólyuk” jelenséget okoz, ami azt jelenti, hogy a motor nem kap a turbó boostból kisebb sebességek mellett, és olyan érzést kelt, mintha csak várakozna ahelyett, hogy gyorsulna is. Az újabb, fejlettebb turbókkal felszerelt autóknál ez kevésbé észrevehető, mint a régebbieknél. A turbófeltöltők előnye az, hogy amikor a turbó aktív, a motor kevesebb üzemanyagot használ el, akár benzinnel, akár diesellel működik.

 

Az autógyártók számára is előnyös a turbó beszerelése, ugyanis ennek jelenlétében kisebb motorokkal is felszerelhetik az autókat, amelyek méretbeli különbségük ellenére is képesek akkora teljesítményt és gyorsulást biztosítani, mint a nagyobb fogyasztású modellek.

 

A szuperfeltöltés egyéb formái

Lényegében minden olyan módszer szuperfeltöltésnek számít, amely során több levegő préselődik a motorba. Például az autók motorháztetőjén található légbeömlő nyílásokat is tekinthetjük szuperfeltöltőknek. Vannak olyan versenyautók is, amelyek dinitrogén-oxidot fújnak a motorba, amelynek magasabb az oxigéntartalma, mint a „sima” levegőnek, így képes jobban táplálni az égést, növelve a teljesítményt.

 

Mivel a turbó egy bonyolult szerkezet, a megfelelő karbantartási folyamatok mellett is adódhatnak vele gondok. Ha megtörtént a baj fontos, hogy megállapítást kerüljön a hiba pontos oka. Ha gond van a turbóddal, kérj személyre szabott ajánlatot munkatársainktól ide kattintva

Ossza meg!

Vissza: Cikkek
címkék:

Kommentek

Még nincsnenk hozzászólások.

Kérjük jelentkezzen be, ha hozzá szeretne szólni


Miért a Felcsiki turbó?

Miért a Felcsiki turbó?

Ha lehetőségünk van rá, mindig szakembertől vásárolunk, legyen szó műszaki...

Turbófeltöltők hibajelenségei

Turbófeltöltők hibajelenségei

Rengeteg oka lehet egy-egy hibajelenségnek, ráadásul egy jelenség nem csak egy okra...Teljeskörű szakmai műszaki tanácsadás, ingyenes hiba megállapítás

Teljeskörű szakmai
- műszaki tanácsadás
- ingyenes hiba megállapítás

A mai autók motorjai, szerkezeti elemei, kiszolgáló részegységei egyre...

Másnapi kiszállítás az ország egész területére

Másnapi kiszállítás az ország egész területére

Tisztában vagyunk azzal, hogy ha a turbófeltöltő tönkrement ez komoly gondot okoz az...


Kitüntetéseink díjaink

Kitüntetéseink díjaink

A Garrett by Honeywell a világ legnagyobb turbógyártó cége. A turbófeltöltők...

Ajánlatkérés

Ajánlatkérés

Kérje ajánlatunkat itt!


Fórum

Legfrissebb hozzászólások:

Melyik turbó márka a legjobb?

Cserélnem kell a turbómat a kocsimon. Több választásom is van, szeritetek milyen turbót... Tovább

Melyik turbó márka a legjobb?

Vitassuk meg, melyik turbó márka a legjobb?! Tovább


Találd meg
a turbódat!

Turbófeltöltők második élete

Turbófeltöltők második élete

Az alkatrészcserés javítás után a végső minőség-ellenőrzés, a turbófeltöltő...

Holset VGT. hivatalos javítóműhely

Holset VGT. hivatalos javítóműhely

A régi, egyszerű szerkezetű, műszakilag elavult turbófeltöltők szakszerű...

TURBÓ INFOLEVEL

Iratkozz fel, hogy értesülhess akcióinkról, legfrissebb híreinkről